Beneficii miraculoase ale uleiului de canepa
Indienii foloseau canepa din timpuri stravechi in ceremoniile religioase, iar chinezii ca planta medicinala. Semintele sale erau utilizate ca remediu tonic si regenerant, in tratarea inflamatiilor, pentru efectele lor laxative si diuretice, precum si pentru eliminarea parazitilor intestinali.
Canepa a fost, de-alungul timpului, principala sursa pentru producerea de fibre necesare confectionarii de imbracaminte. Fie ca vorbim despre materiale de constructie, despre primele tipuri de hartie, despre bere sau cele mai durabile sfori, canepa a fost mereu principalul ingredient.
Proprietatile uleiului de canepa sunt inca putin cunoscute in Romania. In tari precum Canada, Marea Britanie sau Germania, el este folosit constant in alimentatia naturista. In plus, este singurul ulei vegetal comestibil care contine doza perfecta de acizi grasi: acid gamma-linolenic, Omega 3, Omega 6. Iata care sunt principalele efecte benefice ale acestei plante miraculoase:
1. Diabetul. Semintele de canepa au un index glicemic mic si modereaza nivelul zaharului din sange. Acizii grasi contribuie la o eficienta crescuta a efectului exercitat de insulina. Totodata, canepa amelioreaza complicatiile majore ale diabetului: angiopatia, neuropatia diabetica, insuficienta renala progresiva, afectarea ochiului si a retinei, riscul de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele.
2. Sanatate cardiovasculara. Uleiul de canepa joaca un rol important in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Regleaza presiunea arteriala si ritmul cardiac, are actiune vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange.
3. Scade colesterolul si regleaza tensiunea. Uleiul de seminte de canepa are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se imbunatateste, iar in organism grasimile sunt arse rapid, neavand timp sa se depuna pe peretii arterelor.
4. Afectiuni dermatologice. Acizii grasi prezenti in uleiul de canepa ajuta la oxigenarea si la hidratarea optima a pielii, facandu-l util in eczeme, dermatite atopice, psoriazis si lupus. De asemenea, are efect antibacterian, antimicotic si antiviral.
5. Combate ridurile si celulita. Prin actiunea lor vasodilatatoare, acizii grasi Omega 3 si Omega 6 previn aparitia ridurilor si a celulitei.
6. Sistemul imunitar si convalescenta. Acizii grasi esentiali (Omega 3-6-9) imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si ajuta flora intestinala. Cresc energia celulara necesara eliminarii toxinelor construind astfel o bariera naturala impotriva microbilor. Scade timpul de recuperare a organismului dupa boala.
7. Echilibrul hormonal. Canepa este singura samanta comestibila care contine acid gamma-linolenic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Datorita profilului acizilor grasi.